We zijn allemaal reizigers en uiteindelijk reizen we allemaal alleen*.
Maar als je geluk hebt eb goed oplet vind je anderen met wie je een tijd oploopt, fysiek of in de geest.
Anderen die je inspireren: reisgenoten.
Ik ken en kende veel reisgenoten op mijn levenspad.
Hieronder staan links naar teksten van een aantal van hen.

Allereerst, Toltec-vrienden die ik fysiek ken en met wie ik nu al bijna 10 jaar samen reis en met wie ik mijn ‘gevechten’ deel.
Ten tweede, anderen, dichters, leraren of scholars. Een enkele heb ik fysiek ontmoet, anderen alleen in de geest, via hun werk dat ze hebben nagelaten.
Ze brengen allemaal een boodschap die uitdrukking geeft aan wat het betekent te leven als krijger.
Misschien inspireren ze jou zoals ze mij deden en doen.

Mijn Toltec vrienden

Toltec legacy, een uitnodiging, door Sotirios Galanopoulos
Dit is een oproep aan mensen om op basis van je eigen ervaringskennis – dus niet op basis van theorieën, geloof of ideologie – met elkaar te gaan samenwerken aan een wereld die voor iedereen werkt. De Toltec Teachings bieden heel veel praktisch gereedschap hiervoor. Toltec Legacy Blog is een blogspot van Sotirios Galanopoulos uit Athene, Griekenland. Sotirios is een advocaat en heeft lang en intensief met Théun Mares samengewerkt. Hij is de de beheerder van het gespreksforum (Living Room) op de Toltec Legacy site.

Milen Ivanov’s intro van de Toltec Teachings voor zijn Bulgaarse landgenoten.
Hij heeft ook een praktische tip: “bedenk iets waar je op dit moment mee worstelt en zoek het onderwerp in het publieke deel van de Toltec site. Dat wil zeggen, google op: www.toltec-legacy.com *challenge*. ‘Challenge’ is hier het woord waar je opzoekt, geschreven in het Engels – de taal van de site.” Je kunt elk ander Engelse woord invullen: relationships, sex,anger etc.

Patrick Power over ‘the heritage of Man
Patrick, uit Dungarvan, Ierland, schrijft in dit lange Engelstalige artikel over wat de Toltec Teachings in deze tijd voor mensen kunnen betekenen. Patrick Power is een osteopaat en legt o.a. een verband met de Ieren en hun geschiedenis.

Anderen

Barry Long over de Levenswet
Om waarachtig te worden moet je de Levenswet ontdekken en ernaar gaan leven. Het is een bewuste wet, de bewuste wet, in feite de enige echte wet. Bewuste en verantwoordelijke individuen leven ernaar. Altijd.

T.S.Eliot: de Reis van de Magi
“Er was Nieuw Leven, dat zeker, we hadden het bewijs, geen twijfel mogelijk. Ik had leven en dood gezien, maar toch gedacht dat het anders was; dit Nieuwe Leven was een hard en bitter lijden voor ons, zoals de Dood, onze dood. Wij keerden terug naar huis, een ieder naar zijn Koninkrijk,maar niet langer op ons gemak, in de oude bedeling, te midden van vreemd volk, dat zich vastklampt aan hun goden.Ik zou blij zijn met een andere dood.”

Rainer Maria Rilke: der Schauende
“Wat is dat klein, waarmee wij strijden, wat met ons strijdt, wat is dat groot; lieten we ons als de dingen, zo door de grote storm bedwingen, werden we wijd en naamloos. Wat wij overwinnen, is het kleine, en het succes zelf maakt ons klein. Het eeuwige en buitengewone wil niet door ons gebogen zijn.”

Joseph Campbell en de zoektocht naar de Graal
Het aloude thema van de queeste werd vanaf de introductie van de Graalmythe onomkeerbaar naar binnen gericht. Inspiratie, motivatie en richting zijn voor het eerst volledig individueel en uniek. Er is geen weg noch leraar die gevolgd kan worden. Alle wegen die al gevonden zijn, zijn dwaalwegen die je afleiden van het vinden en gaan van jouw eigen weg.

*
Dit gedicht – Caminante – van Antonio Machado (uit: Proverbios y cantares) drukt dat gevoel van alleen-zijn uit:

Reiziger, je sporen
zijn de weg, en zij alleen;
reiziger, er is geen weg,
de weg ontstaat in het gaan.
Gaandeweg ontstaat de weg,
en als je omkijkt
zie je het pad dat nooit meer betreden zal worden.
Reiziger, er is geen weg,
slechts een schuimspoor in de zee.