Volwassen mannelijkheid is mijn thema. Eigenlijk al heel lang. Ik heb het in de wereld gezet in de vorm van coaching en workshops. De ontwikkeling gaat niet snel. Het vraagt alles van me. Elke dag is eigenlijk een gevecht. Dat vind ik prima.

Innerlijke vechter

Helder te zijn, conflicten e.d. niet uit de weg te gaan, niet de weg van de minste weerstand te kiezen en toe te geven aan gemakzucht, dat vraagt alles van een mens.
Als je dat niet herkent zit je of in een flow – wat alleen maar tijdelijk is – of leef je gemakzuchtig en ben je half in slaap – dat kan lang duren. Als iemand dat laatste wil, geen probleem wat mij betreft. Maar ik wil zo niet leven.

Ik hou ervan uitgedaagd te worden, d.w.z., een deel van mij houdt daarvan. Het brengt het beste in me boven. Het heeft geleid tot een lange en interessante levensreis, een met vallen en opstaan, maar ook altijd weer doorgaan, steeds het nieuwe ontdekken.
Er is ook een deel van mij dat er niet van houdt, dat het zo wel goed vindt.
Maar vroeg of laat staat altijd de innerlijke vechter weer op.

Daar gaat volwassen mannelijkheid in essentie over. Nooit opgeven.

Mannen

Mij interesseert het mannen in hun kracht te zien, fier en trots op hun mannelijkheid, duidelijk in wat ze willen en verantwoordelijk in de manier waarop ze met vrouwen en de wereld omgaan. Ik noem dat volwassen mannelijkheid.
Volwassen mannelijkheid is het natuurlijke vermogen van de man om:
• duidelijk en krachtig richting en leiding te geven;
• in verbinding te zijn met zichzelf en zijn wereld;
• intelligent samen te werken met de vrouw vanuit gelijkwaardigheid.
Zo’n man staat op een gezonde manier in zijn kracht. Hij draagt betekenisvol bij aan zijn omgeving en heeft plezier in zijn leven. Zo te zijn is voor elke man een mogelijkheid, ongeacht voorgeschiedenis of situatie.

Volwassen mannelijkheid is in deze tijd ongelooflijk nodig. Vrouwen hebben zich ontwikkeld, zijn in beweging maar veel mannen blijven hangen of in het oude, dominante patroon of hebben zich aangepast aan het wensdenken van vrouwen. Ze zijn gevoelig maar ook passief, geen richting meer, niet bereid op blaren te zitten.
Een volwassen man daarentegen gaat zijn eigen weg, maar in verbinding; hij neemt de klappen staande in ontvangst.
Kom op man, de wereld en vrouwen wachten op je.

Ik ben bezig dat werk stap voor stap uit te breiden. Dat gaat niet vanzelf. Veel mannen zitten in hun comfortzone, hun manier van doen. Vaak zijn ze moeilijker tot zelfonderzoek te brengen dan vrouwen. Ik zoek naar wegen om mannen te bereiken. Wat werkt wel, wat werkt niet.
Een dagelijks gevecht. Prima.